چهارشنبه ۲۲ مرداد ۹۹
ظهور و رشد سريع شبكه هاي ارتباطي و اطلاعاتي بويژه اينترنت، انقلاب عظيمي را در دنياي امروزي بوجود آورده و كاربرد آن در مقوله تجارت، انقلابي ديگري بود كه اقتصاد هر كشوري را متاثر از خود ساخته است. با ورود كشورها به عصر اطلاعات، افقهاي تازهاي در اقتصاد آنان نمايان گرديد؛ به عبارت ديگر در شرايط كنوني توسعه اقتصادي هركشوري در مرحله نخست، در گرو گسترش فناوريهاي ارتباطي و اطلاعاتي و بكارگيري از آنان در جهت توسعه و رونق بخشيدن به خدمات الكترونيكي بويژه در بعد اقتصادي و داد و ستدهاي الكترونيكي تعريف مي گردد.
تجارت الكترونيك
در ادوار گذشته تعاريف متعددي از سوي صاحبنظران، كارشناسان و انديشمندان صنعت آي تي (Information Technology) و تئوريسنهاي اقتصادي براي “تجارت الكترونيك” عنوان گرديده است اما به دليل تغييرات و پيشرفتهاي متعددي كه در شبكه هاي ارتباطي و اطلاعاتي بخصوص دنياي اينترنت بوجود آمده، اين تغييرات همواره بطور مستقيم و يا غير مستقيم در تجارت الكترونيك تاثير گذار بوده است. لذا در هر زماني، تعاريف مختلفي از مفهوم تجارت الكترونيك بيان گرديده است. بهترين و كاملترين تعريفي كه مي توان از تجارت الكترونيكي (e commerce) ارائه نمود عبارتست از: خريد، فروش و تبادل هر گونه كالا، خدمت و يا اطلاعات در بستر شبكه هاي كامپيوتري از جمله اينترنت.
به عبارت ديگر، مي شود اينگونه استنباط نمود كه تمامي فرآيندهاي عملياتي تبادل كالا و خدمت به جز جابجايي و نقل وانتقال فيزيكي آن، در فضاي مجازي انجام ميگيرد.
همانگونه كه ملاحظه مي شود اين تعريف، جامع ترين و فراگير ترين تعريف از تجارت الكترونيك مي باشد ؛ به گونهاي كه مباحثي همچون e-Medicine (طب مجازي) و e-Learning (آموزشمجازي)، e-Government (دولت الكترونيك) و e-Payment (پرداختهاي الكترونيكي) را نيز در بر ميگيرد.
اجزاي اصلي و تشكيل دهنده تجارت الكترونيك
اجزاي اصلي و تشكيل دهنده تجارت الكترونيك معمولا سه گروه اصلي، نقش محوري و كليدي در ايجاد بسترها و زير ساخت هاي مورد نياز جهت استقرار و پياده سازي تجارت الكترونيك در هر كشوري را ايفا مينمايند.
- دولت (Government)
- بنگاه هاي تجاري و اقتصادي (Business)
- مردم يا همان خريداران (Consumer)
گروه اول وظيفه سياست گذاري، تهيه و تدوين قوانين و مقررات نظارتي و حقوقي، ايجاد بسترهاي مناسب سخت افزاري، نرم افزاري و مخابراتي، حمايت از توليدكنندگان و مصرف كنندگان و نيز ايجاد زيرساخت هاي آموزشي و فرهنگي را بر عهده دارد.
گروه دوم يا همان بنگاه هاي تجاري (صاحبان كالا و خدمات) نيز به عنوان يكي ديگر از اصلي ترين اركان پياده سازي تجارت الكترونيك در هر كشوري محسوب گرديده و در صورت اتخاذ شيوه هاي نوين معاملاتي در كسب و كار، علاوه بر رونق بخشيدن به آن، افق هاي تازه اي را در اقتصاد هر كشوري نمايان خواهند ساخت.
گروه آخر، مشتريان و مصرف كنندگان كالاها و خدمات عرضه شده در فروشگاه هاي مجازي مي باشند. عوامل متعددي همچون وضعيت و بهتر است بگوئيم سرعت اينترنت، كيفيت كالاهاي عرضه شده در فروشگاه هاي مجازي، جلب اعتماد خريداران، پرداخت هاي الكترونيكي و… در تعداد خريداران كالاهاي اينترنتي تاثير گذار مي باشند.
مزاياي استفاده از تجارت الكترونيك
تجارت الكترونيك، خريد و فروش اينترنتي و فروشگاههاي مجازي داراي مزايا و محاسن بسياري نسبت به كسب و كار سنتي و فروشگاه هاي فيزيكي است. برخي از اين مزايا عبارتند از:
- كاهش هزينه هاي معاملاتي
- حذف حضور فيزيكي فروشنده در فروشگاه
- حذف محدوديت زماني
- جهاني نمودن تجارت و حذف محدوديت مكاني
- تاثيرات زيست محيطي
- دسترسي آسان به اطلاعات مورد نياز تجاري در كوتاه ترين زمان ممكن
- افزايش همكاري شركت ها و فروشگاه ها و مشاركت در فروش كالاهاي همديگر با تخصيص درصد كارمزد مشخص
- افزايش رقابت بين فروشگاه ها
- كاهش قيمت ها و افزايش خريدارن
- امكان تبليغات گسترده در اينترنت و معرفي كاراتر و موثرتر محصولات در فضاي مجازي با استفاده از تصوير، صدا و فيلم،
- امكان مقايسه آنلاين كالاها
- نظر دهي كالاها توسط خريدران.
- ۵۵ بازديد
- ۰ نظر